فوریه 7, 2025

نهال چنار

از چنار چه می دانید ؟

نهالستان سعید زمانیان گوارشکی

بزرگترین خزانه نهال های بن بالای چنار با ارتفاع 4 متر و 12 متر

در شرق کشور - آماده عقد قرارد داد با ارگانهای دولتی و غیر دولتی

چنار (نام علمی: Platanus) سردهای از درختان بومی نیمکره شمالی است. درختان چنار بلند قامت و ارتفاع آنها به ۳۰ تا ۵۰ متر میرسد، در پاییز برگهای چنار میریزد و معمولاً در کنار جویبارها و زمینهای مرطوب میرویند، هرچند نسبت به خشکسالی مقاومند.
گونه ی چنار خاوری (Platanus orientalis) در ایران نیز میروید و بیشههای طبیعی آن دیده میشود. درخت چنار از جمله درختانی است که اگر محیط برای آن فراهم شود عمر و رشد زیادی دارد.
چنار از جمله درختان پهن برگ و خزان کننده است. برگ های چنار منفرد متناوب و دارای پهنک پنجه ای نسبتا پهنی است. هر برگ دارای ۵-۳ لوب نوک تیز و پای برگ ها دارای ۲ گوشوارک نسبتا بزرگ برگ مانند است. قاعده برگ قلبی شکل، کناره برگ فاقد دندانه و دارای موجهای سینوسی است. دمبرگ به طول ۵ تا۱۰ سانتی متر و پوشیده از کرکهای خاکستریست. سطح بالایی روی برگ به رنگ سبز روشن است. برگهای جوان کرکهایی دارند که به تدریج با بالا رفتن سن برگ از تراکم آن کاسته میشود. پشت برگ به رنگ نقره ای مایل به سبز است و کرکهای بیشتری دارد. رگبرگها به شکل پنجه ای و منشعب هستند. رگبرگهای میانی نسبتا قطورند و در پشت برگ به صورت برجسته دیده میشوند.
چنار درختی ست یک پایه با گلهای تک جنس و شبیه هم که بر روی گل آذین های فشرده کروی شکل قرار دارند . زمان گلدهی چنار در ماههای فروردین و خرداد است. لقاح آن نیز به دو صورت خودگشنAutogame و هم دگرگشن Heterogame انجام میشود.میوه چنار پس از تلقیح گلهای ماده به شکل کوزه های کوچک و سبز رنگی روی نهنجی کروی شکل ظاهر میشود. پس از مدتی میوه ها به فندقه های خشک و مرکب تبدیل و در همان سال میرسند.
میوه چنار دانه ای دو لپه ای دارد که در داخل فندقه قرار گرفته است. اگر میوه ها (فندقه ها) در محیط مناسبی از نظر شرایط خاک و رطوبت پراکنده شوند، در زمانی کمتر از ۱۰روز رشد کرده و خود را نمایان میسازد. با این وجود قوه ی نامیه بذر چنار بسیار کم است و اگر بذر کهنه شود، ممکن است رشد نکند در مقطع شعاعی، پرمگسیهای قرمز متمایل به قهوهای یا نقرهای تولید میکند که به صورت اشکال مشخصی در مقطع مماسی پدیدار میشوند و چنانچه بر آن روغن مالیده شود زیبایی آن را دو چندان میکند. این چوب نه تنها کیفیت بالایی داشته بلکه به دلیل فراوانی، ارزان بوده و به مقدار بسیار زیادی در ایران عرضه میگردد. یکی از مناسبترین چوبها برای خراطی است و از آن برای زیرکار و ساخت ستون و درهای چوبی یکپارچه بخصوص درهای اماکن متبرکه از آن بسیار استفاده میشود.
از تنه ی این درخت در صنایع چوب و تولید ذغال استفاده میشود و برگ درخت چنار در تولید کود اهمیت دارد. تنه ی اصلی چنار استوانه شکل و نسبتا پر چوب است. هر قدر عمر درخت چنار بیشتر شود، تنه آن تنومندتر می شود. درخت چنار معمولا در کنار نهرها و جویبارها می روید و در تلألو آب های جاری به زیبایی خودنمایی میکند.
البته درخت چنار از گذشته های دور نیز همواره برای ایرانیان مقدس بوده است و ایرانیان باستان آن را پادشاه درخت ها میدانستند. چنار حتی در ادبیات فارسی نیز از گذشته جایگاهی ویژه داشته است. قیمت درخت چنار چندان بالا نیست و به دلیل نگهداری راحت و زیبایی فوق العاده، در ایران بازار فروش خوبی دارد.
درخت چنار به دلیل داشتن شاخه های وسیع دارای برگ های زیاد است و به همین خاطر سایه وسیعی هم دارد.

 

اهمیت کاشت نهال چنار

چوب چنار جزء چوبهای بسیار خوب صنعتی ست که بدون آغشته کردن آن با مواد ضد عفونی کننده ،مدتهای طولانی در مقابل تغییرات جوی سالم میماند.
در، پنجره و ستونهای بسیاری از بناهای تاریخی شهرهای ایران ازجمله در اصفهان بنای عالی قاپو،چهلستون، مسجد مدرسه چهارباغ، ساختمانهای اربابی منطقه بختیاری و غیره از چوب چنار ساخته شده است ودر سراسر عمر این بناها، سالم و بی عیب باقی مانده اند.

nahalestan gavareshki.ir

1 615 615 0915

🔸چنار بن بالا با ارتفاع 4 متر و 12 متر سایز سوپر ویژه با سن 3 ، 4 و 5 سال

🔸 عرضه به صورت روتباری و ریشه ای به سراسر کشور

🔸مناسب برای حاشیه باغ ویلا ، بلوارها ، پارکها ، حاشیه خیابانها و معابر

🔸ارایه مشاوره رایگان کاشت صحیح نهال

🔸مشاوران مجرب ما در نهالستان سعید زمانیان گوارشکی با ارایه طرح علمی جهت کاشت این نهال عالی آماده خدمت به شما همشهریان و هموطنان گرامی می باشد

🔸طراحی و کاشت درخت چند ساله نهال چنار ، جهت حاشیه مجتمع های مسکونی و باغ ویلا ، گارد دور باغ و حاشیه معابر شهری 09156156151

مصارف دارویی

پوست درخت چنار برای از میان بردن لکه های پوستی ، از ریشه اش برای درمان مار گزیدگی، از میوه و برگ آن برای رفع ناراحتیهای حلق و گرفتگی صدا استفاده میشود. * استفاده از برگ چنار جهت تهیه خاکبرگ: این نوع خاک در باغبانی مصارف زیادی دارد. علاوه بر اینکه از این نوع خاک میتوانیم در مخلوط خاکها استفاده کنیم سرند کردن آن را نیز میتوان به عنوان مالچ و پوشش روی بذرهای کاشته شده پاشید و از آن استفاده کرد.

تنوع درخت چنار

5/5

Platanus orientalis: با نام چنار شرقی و به لاتین oriental plane شناخته شده است که تا ۳۰ متر رشد می کند. این گونه عمر زیاد و تاج زیبایی دارد و خواستگاه آن ایران است. چنار شرقی که در برخی از اسامی متداول با عنوان چنار آسیایی نیز شناخته شده است. در عین کوتاهی، چنار شرقی دارای تاجی بسیار گسترده است و این تناسب در ارتفاع تا تاج پهن، آن را کاملا مطلوب با هدف خلق فضا های باقی شکل کرده است. پوست تنه چنار شرقی رنگارنگ است و در تنوع قابل توجهی دیده می شود. برگ های چنار شرقی از انواع سه گوش است که در قسمت زیرین کرک دار هستند. چنار شرقی از گونههای بومی در منطقه غرب آسیا است و از آن به وفور در خاک ایران دیده می شود. البته اثراتی محدود از حضور چنار شرقی در جنوب شرق اروپا نیز وجود دارد.

Platanus x acerifolia: نام های انگلیسی این گیاه London plane (چنارلندنی) و Hybrid plane (چنار دورگه) است. چنار دو رگه بین دو گونه occidentalis و P.orientalis است. این گونه گیاه ۲۰ تا ۳۰ متر ارتفاع دارد.

Platanus racemosa: با نام های انگلیسی California sycamore، Western sycamore ،California plan چنار خوشه ای (Platanus Racemosa): یک گونه بومی در سرزمین آمریکا است که غالباً در مناطق ساحلی و یا نزدیک رودخانه ها رشد می کند. مشخصه آشنای چنار خوشه ای جدا از قد بلندی که دارد، شکل نامنظم و آشفته شاخه های آن در حین رشد کردن می باشد. چنار خوشه ای تا ۳۵ متر ارتفاع پیدا می کند.

Platanus occidentalis: چنار آمریکایی به نام های انگلیسی occidental plane، american sycamore، buuonwood معروف است و چنار آمریکایی می تواند تا ۴۰ متر ارتفاع یابد. چنار آمریکایی در قد و قواره اگر چه به پای چنار اروپایی نمی رسد؛ اما با بهره مندی از قدی ۴۰ متری در زمان بلوغ، برای خودش درخت پر عظمتی است. خصوصاً که از پهنای تاجی وسیعی بهره مند خواهد شد. پوست چنار آمریکایی در اثر زمان همراه با رنگی سفید که به کدری می زند، به شکل ورق ورق شده از تنه جدا خواهد شد. برگ های چنار آمریکایی به حالت سه گوش هستند که در مواردی نادر از درخت چنار آمریکایی می توانید شاهد برگ های پهن ۵ گوشه نیز باشید.

(Platanus Hispunica): چنار اروپایی که بومی سرزمین های غرب تا شمال خاک اروپا است، یک درخت بلند قامت است که می تواند تا ۵۰ متر ارتفاع بگیرد. تاج چنار اروپایی نیز بسیار پهن می باشد تا جاییکه در مواردی شاهد قطر ۶۰ متری از تاج گرد و پهن این درخت چنار بوده اند. چنار اروپایی از تنه بلندی برخوردار نیست و تقریباً از فاصله کوتاهی در شاخ و برگ های بسیار، تاج درخت ناپدید می شود. پوست درخت چنار اروپایی به شکل صاف است که در اثر گذشت زمان به حالت فلسی شکل درآمده و سرآخر لایه لایه خواهد شد. تنوع رنگی در پوست درخت چنار اروپایی قابل توجه است. این ترکیب رنگی شامل رنگ های سبز-زرد، سفید-خاکستری و یا قهوه ای می باشد. برگ های چنار اروپایی از انواع ۵ گوش است؛ اما گوشه ها در آن اندازه های کوچکی دارد و در واقع قسمت عمده برگ در شکلی یک دست پهن می باشد.

Platanus orientalis : ارتفاع چنار خاوری یا معمولی به ۳۰متر میرسد و تنه اصلی معمولا تا انتهای تاج ادامه می یابد. تنه چنار خاوری قطور است و لایه خارجی پوست به شکل قطعاتی به نام ریتیدوم در اندازه های مختلف از درخت جدا میشوند. لایه داخلی که بافی میماند ، صاف و روشن و در جوانی تا حدودی سبز رنگ است اما در سنین پیری چوب پنبه ای یشود و شیارهای بلریک و نا منظم طولی در آن ایجاد میشود. برگها متناوبند و ۷- ۵ لوب عمیق دارند.گاه برگهای شاخه های جوان دارای ۳ لوب هستند. پهنک برگ پنجه ای ست و سطح خارجی آن در جوانی پوشیده از کرک است. دمبرگ در قاعده متورم است. میوه چنار خاوری به شکل مجتمع است و در گروههای ۳ تا ۴ تایی یا بیشتر و گاه ۲ تایی دیده میشوند. گل به صورت تک جنس، کوچک، سبزفام و مجتمع است که از فروردین تا خرداد به صورت گل آذین های کروی در راس شاخه ظاهر میشود. چنار خاوری در شرایط آب و هوایی تهران به خوبی رشد میکند و از گونه های سازگار است انتشار جغرافیایی آن در جنوب شرقی اروپا و مرکز آسیاست.

5/5

نحوه تکثیر درخت چنار

برای قلمه زدن چنار ابتدا باید یکی از شاخه های جوان (حدودا ۳۰ سانتی متری) درخت را انتخاب کرده و به کمک چاقوی باغبانی تمیز و ضدعفونی شده آن را از درخت مادر جدا کنیم. بهتر است رأس قلمه ها را به صورت افقی و انتهای آن ها را به شکل مورب برش بزنید تا ریشه سطح بیشتری برای رشد و گسترش داشته باشد. همچنین توجه کنید که قلمه ها باید از زیر بندها جدا شوند تا خاصیت ریشه زایی داشته باشند. قلمه زدن باید از شاخه ۳۰ سانتی متری در زمستان تهیه شود، سپس آن را به مدت ۱ ماه به شکل افقی قرار داد و بعد آن را کاشت، دقت کنید که حداقل یک سوم طول قلمه در بستر کشت فرو رود. در نهایت قلمه ها را دسته دسته و با فاصله ۱۵ تا ۲۰ سانتی متری از یکدیگر در خاک پیت ماس و ماسه بکارید و روی آن ها را با ماسه بپوشانید. توجه کنید که حداقل یک سوم طول قلمه ها در خاک قرار بگیرد. بعد از کاشت قلمه ها را به طور منظم آبیاری کنید و از زهکشی مناسب خاک مطمئن شوید. بهترین زمان برای کاشت قلمه ها در فصل رشد یعنی بهار و تابستان است.

*فاصله مناسب جهت کاشت قلمه ها درزمین مورد نظر ۲۰- ۱۵سانتی متر میباشد.به منظور سهولت در انجام عملیات زراعی و وجین علفهای هرز و نیز سهولت در عبور ماشین آلات جهت خارج نمودن نهالها، بهتر است فاصله دو ردیف نهالکاری از یکدیگر حدود ۱۲۰ سانتی متر باشد.* *برای آنکه یک نهال خوش فرم داشته باشیم، باید از شاخه درختان جوان یا پاجوشها به عنوان نهال استفاده کنیم ، زیرا این قلمه ها از قدرت ریشه زایی زیادی برخوردارند*.

* برای سهولت و تسریع ریشه زایی قلمه، بهتر است راس قلمه ها را به صورت افقی و انتهای آنها را به شکل مورب برش دهیم تا قلمه هاسطح بیشتری برای تولید ریشه داشته باشند. از آنجا که بند ها خاصیت ریشه زایی بیشتری دارند بهتر است شاخه ای را که برای تهیه قلمه بکار میبریم ، از زیر بند قطع نماییم.* شهر اصفهان بزرگترین مرکز تولید قلمه چنار است و کشاورزان این منطقه برای تهیه قلمه از پاجوشهایی که روی کنده درختان قطع شده روئیده اند ، قلمه های مناسبی تهیه میکنند.این روش قلمه گیری بهترین طریقه ازدیاد درخت چنار است. قلمه های تهیه شده را باید قبل از کاشت مدتی در آب قرار داد تا به اندازه کافی رطوبت جذب کنند. چنانچه هنگام کاشت قلمه شرایط جوی یا زمین مورد نظر مناسب نباشد،بهتر است قلمه ها را به صورت دسته دسته و به حالت عمودی و وارونه روی ماسه نرم قرار داده و روی آنها را با ماسه بپوشانیم.

برای آنکه قلمه ها از نور خورشید بهره بیشتری گیرند، بهتر است جوی ژشته ها را شمالی- جنوبی آماده کنیم. البته در بعضی از نهالستان ها ، جوی ژشته ها به طریق غلام گردش آماده شده اند. ذخیره رطوبت در مدت زمان طولانی و سهولت آبیاری از محسنات این روش است. ولی از معایب عمده این روش آن است که مبارزه با علف های هرز و برداشت نهال از نهالستان به صورت مکانیزه امکان |پذیر نیست.

تکثیر درخت چنار با کمک بذر- بذر های چنار در فصل پاییز میرسند و پس از چیدن، به منظور جوانه زدن در بهار باید به مدت دو ماه در معرض سرما و رطوبت قرار بگیرند. می توانید سرما را به طور مصنوعی با کمک یخچال خانه ایجاد کنید. بهتر است بذر چنار خیلی بدون خاک نماند و باید بعد از جوانه زدن بلافاصله آن را در خاک کاشت تا توان ریشه زایی داشته باشد. بعد از کاشت بذر نباید به مدت یکسال گیاه را جابه جا کنید. سرعت رشد در این روش نسبت به قلمه زدن کمتر است اما در صورت ریشه زایی جوانه، نسبت به قلمه ریشه های عمیق تر و گسترده تری خواهد داشت.

تکثیر از طریق خوابانیدن

یکی از روش های ازدیاد چنار خوابانیدن شاخه های جوان است که میتوان این عمل را در بهار و تابستان انجام داد.

مناطق مناسب کاشت درخت چنار درخت چنار می تواند در انواع آب و هواها به خوبی رشد کند. البته هوای خنک و مرطوب برایش مطلوب تر است. انواعی از درخت های چنار می توانند سرما را تا منفی ۴۰ درجه زیر صفر تحمل کنند اما نمونه هایی که در شهرها کاشته میشوند فقط تا دمای منفی ۲۳ درجه سالم میمانند. این درخت تنومند مقداری گرما را نیز تحمل میکند اما در شهرهای جنوبی کشور که دما بسیار بالا و آفتاب سوزان است، درخت چنار معمولا قادر به رشد نیست.

آب و هوا: درخت چنار در هوای معتدل و کمی سرد نظیر ارتفاعات البرز و شمیرانات رشد خوبی دارد. چنار بسیار آب دوست است ودر مکان هایی که جوی آب از کنار آن میگذرد تهویه ریشه های آن بخوبی صورت میگیرد و رشد سریعی دارد. درخت چنار در تهران ، سرمای خشک تاحدود ۲۱- درجه سانتیگرا و گرمای ۴۲+ درجه سانتی گراد را تحمل میکند ، ولی گرمای شدید جنوبی و ساحلی ایران را تحمل نمیکند و برگهای آن در تابستان خشک میشوند.

آبیاری درخت چنار درخت چنار دوستدار رطوبت زیاد است. سعی کنید درخت چنار را به صورت هفتگی آبیاری کنید. حتی در فصول گرمتر سال میتوانید فواصل آبیاری را کمتر کنید. ریشه درخت چنار می تواند تا عمق ۴ متری خاک هم نفوذ کند. با عمیق تر شدن ریشه ها مقاومت گیاه به خشکی هم بیشتر می شود چون درخت می تواند آب را اعماق زمین جذب کند. البته توجه کنید که جمع شدن آب پای درخت و غرقاب شدن ریشه می تواند به درخت چنار آسیب برساند. در نتیجه بهترین مکان برای کاشتن درخت چنار کنار نهرهای جاری است که از ماندن آب پای درخت جلوگیری کرده و همچنین رطوبت کافی را به درخت می رساند. در سال های اولیه رشد این درختان باید به آبیاری منظم درختان جوان دقت داشت تا به خوبی رشد کننده تا ریشه بلندی در عمق خاک بسازند و بتوانند از رطوبت داخلی خاک استفاده کنند. اما به هر حال درخت چنار می تواند تا حدودی خشکی را تحمل کند.آبیاری درخت چنار درخت چنار دوستدار رطوبت زیاد است. سعی کنید درخت چنار را به صورت هفتگی آبیاری کنید. حتی در فصول گرمتر سال میتوانید فواصل آبیاری را کمتر کنید. ریشه درخت چنار می تواند تا عمق ۴ متری خاک هم نفوذ کند. با عمیق تر شدن ریشه ها مقاومت گیاه به خشکی هم بیشتر می شود چون درخت می تواند آب را اعماق زمین جذب کند. البته توجه کنید که جمع شدن آب پای درخت و غرقاب شدن ریشه می تواند به درخت چنار آسیب برساند. در نتیجه بهترین مکان برای کاشتن درخت چنار کنار نهرهای جاری است که از ماندن آب پای درخت جلوگیری کرده و همچنین رطوبت کافی را به درخت می رساند. در سال های اولیه رشد این درختان باید به آبیاری منظم درختان جوان دقت داشت تا به خوبی رشد کننده تا ریشه بلندی در عمق خاک بسازند و بتوانند از رطوبت داخلی خاک استفاده کنند. اما به هر حال درخت چنار می تواند تا حدودی خشکی را تحمل کند.

نور لازم درخت چنار درخت چنار برای رشد خوب نیاز به نور مستقیم خورشید دارد، اگر در شرایط نوری مناسبی نباشند رشد خوبی ندارند و تاج آن ضعیف و کوچک میشود.

البته نهال کوچک چنار ممکن است نتواند نور مستقیم را تحمل کند و بسوزد. بنابراین سعی کنید در فصل تابستان برای نهال چنار خود سایه بانی درست کنید تا از آفتاب مستقیم آسیب نبیند.

دمای مناسب برای درخت چنار درخت چنار با وجود اینکه در شرایط گرم مقاوم است، اما در مناطق گرمسیری و مرطوب عملکرد خوبی ندارد و مناطق با تابستان خنک برای درخت مناسبتر خواهد بود. در حالت کلی دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد را تحمل مینماید.

سرمای شدید جوانههای فعال درخت نسبت به سرمای شدید حساس هستند و از بین میروند.

نوعی از این درختان می توانند سرما را تا منفی ۴۰ درجه سانتیگراد تحمل کنند ولی گونه شهری آن ها که پر طرفدار تر است؛ حداکثر تا دمای منفی ۲۳ درجه سانتی گراد آسیب نمی بیند. و همین طور گرما برای این گیاهان مشکلی ایجاد نمی کند اما در خنکی و رطوبت رشد بهتری دارند.

خاک مناسب درخت چنار

خاک مناسب برای چنار خاک با زهکش مناسب است. چیزی که برای چنار خیلی مهم است رطوبت خاک است. البته این بدان معنی نیست که دائما خاک خیس باشد. خیس بودن همیشگی خاک موجب پوسیدگی و بیماری خواهد شد. قبل از کاشت درخت چنار گودالی به ابعاد ۱×۱×۱ متر(طول، عرض و ارتفاع) حفر کنید و درخت را با مخلوطی از ((خاک برگ و شن و خاک معمولی)) بکارید. در مورد فاصله درختان همانگونه که گفته شد باید آینده درخت در نظر گرفته شود که درخت چنار ۵ متر مناسب است. خاکهای کم عمق مناسب چنار نیستند و باید عمق مناسبی برخوردار باشد. در برخی درختان چنار خزان رود هنگام و زردی زود هنگام(قبل از فصل پاییز) مشاهده میشود. علت عمده این مشکل آهکی بودن خاک و سبک نبودن خاک آن است. درخت چنار به تهویه جهت تنفس ریشه نیازمند است که با تعویض خاک پای درخت و یا نرم کردن آن و نیز مخلوط خاک با کودها به رشد مطلوب درخت کمک بزرگی خواهیم کرد. این نکته را در نظر بگیرید که به هیچ عنوان طوقه درخت(محلی که درخت از خاک بیرون میآید) را با سیمان، سنگ و یا آسفالت نپوشانید و مانع تنفس ریشهها نشوید. از سنگ، آجر و غیره اطراف تنه درخت با فاصله استفاده نمایید.

خاک مناسب برای کاشت نهال چنار

مخلوطی از ماسه ، خاکبرگ به همراه کود دامی پوسیده است. تهویه نامناسب خاک ریشه درختان را در مقابل حمله ۀفات و بیماریها حساس میکند. از طرف دیگر ، تهویه نامناسب حساسیت گیاه را در برابر آسیب های ناشی از اوزون کاهش میدهد و دلیل احتمالی آن را بسته شدن روزنه ها ذکر کرده اند.

برای جلوگیری ازین پیشامدها توصیه میشود که دور طوقه درخت را با آسفالت و سیمان و بتون نپوشانند و هنگام کاشت نهال جوان نیز باید به این نکته توجه نمود که چال درختکاری حتی الامکان وسیعتر و عمیق تر باشد و با خاک قابل نفوذ پر شود همچنین لازم به ذکر است که برای تهویه بهتر ریشه درخت و در عین حال تمیز نگه داشتن جوی های کنار خیابان ، میتوان آنها را بوسیله ی آجرهای دور از هم مفرش کرد.

به منظور تهیه و جلوگیری از فشرده شدن خاک ،لازم است هرساله پای درختانی که در معابر و خیابان ها کاشته شده اند بیل بزنند و برای اصلاح خاک از کود حیوانی استفاده کنند.

چاله کنی هنگام کاشت نهال باید گودال گودال مناسبی به ابعاد ۸۰ در۸۰ در۸۰ در خاک های سنگین و ۵۰در۵۰ در۶۰ در خاک های سبک حفر نمود. ابعاد گودال باید به نحوی باشد که ریشه نهال به راحتی در داخل آن قرار گیرد. بایستی در موقع کاشت ریشه های زخمی و زاید را حذف نموده و شاخه های اضافی تنه را نیز قطع کرد و حدود ۶تا۷شاخه سالم در جهات مختلف تنه باقی گذاشت. بعد از قرار دادن نهال روی مخروطی از خاک که در ته گودال ریخته شده بایست گودال را کاملا از خاک پر کرده و سپس نهال را به طور کامل آبیاری نمود. برای آن که درختانی با تاج مناسب و زیبا داشته باشیم هنگام کاشت نهال ها در حاشیه خیابان ها باید ۴ تا ۵ متر میان آن فاصله بگذاریم. اگر نهال ها با فاصله کم کاشته شوند تاج درختان در آینده فرم طبیعی خود را نخواهد داشت. جوانه انتهایی نیز در شکل فرم آتی تاج درخت نقش مؤثری دارد. اگر جوانه انتهایی باقی بماند در آینده درختی خواهیم داشت با ارتفاع زیاد و تاج کوچک اما اگر جوانه انتهایی نهال را در ارتفاع ۲/۲ تا ۵/۲ متری قطع کنیم تاج درخت در ارتفاع ۲ متری تشکیل می گردد. بعد از کاشت بایستی آبیاری نهال ها به طور مرتب صورت گیرد. در روز های خنک هر۷تا۱۰ روز ودر روزهای گرم تر هر۵ تا ۷ روز یک بار بایست نهال ها را آبیاری نمود. هر ساله بایست درخت را از نظر وجود آفت بررسی نمود و در صورت وجود هر گونه آفتی با نظر کارشناس فن مبارزه علیه آفت انجام داد.بایست هر ساله خاک پای درختان را اصلاح نموده و هرس فرم دهی و فصلی در مورد آن ها انجام می شود.

هرس

درخت های چنار کاشته شده در فضای سبز چندان نیازی به هرس ندارند و میتوانند رشد طبیعی خود را طی کنند. اما اگر شما از درخت چنار در حیاط خانه یا باغ خود نگهداری میکنید برای جلوگیری از رشد بی رویه درخت میتوانید آن را هرس کنید. همچنین بریدن شاخه های شکسته و ناسالم برای رشد بهتر درخت ضروری است. بهترین زمان برای هرس هم فصل پاییز است که فصل استراحت گیاه میباشد. از آنجا که چنار یک درخت شهری ست، باید قبل از کاشت به محل و موقعیت آن توجه کافی مبذول داشت. در پارکها به دلیل آنکه محدودیتی از نظر رشد تاج وجود ندارد، میتوان به درخت اجازه داد تا به حالت طبیعی رشد کند و به حداکثر رشد طبیعی برسد.

البته نمیتوان گفت که از هرس چنار در پارکها باید صرف نظر کرد، بلکه بر حسب موقعیت و فاصله کاشت و سلیقه میتوان آن را از حالت تک محوری به چند محوری و تاج گسترده درآورد.

علاوه بر هرس فرم، که از ابتدای پرورش نهال جوان باید انجام گیرد ، لازم است هر ساله از درختان بازدید به عمل آید و شاخه های نابجا، خشک شده، بیمار و یا شاخه هایی که مزاحم عبور و مرور وسایل نقلیه و یا عابرین است ، حذف یا کوتاه گردد. اگر در حذف پاجوش ها غفلت شود مقادیری از غذای مورد نیاز شاخه های اصلی توسط پاجوشها مصرف میشود.

زمان هرس اصلی درخت، در دوره استراحت و در شرایط تهران در پاییز است. در مناطق سردسیر میتوان بعد از رفع خطر سرمازدگی و قبل از باز شدن جوانه ها هرس را انجام داد. البته پاجوش گیری و هرس سبز باید به حذف ترکه های شاخکهای جنبی محدود شود.

5/5

بیماری های درخت چنار

5/5

پروانه مینوز درخت چنار
پروانه مینوز یا کرم برگ چنار از آفات برگخوار درخت چنار است. این آفت حشره کوچکی به رنگ کرم مایل به زرد می باشد که روی برگ های چنار تخم گذاری میکند. لارو ها پس از خارج شدن از تخم از پوست برگ درخت چنار تغذیه کرده و باعث ایجاد لکه های سفید روی برگ ها میشوند.
مبارزه شیمیایی با این آفت معمولا الزامی ندارد اما در صورت خسارت و آسیب به درخت میتوان از سموم شیمیایی مانند کونفیدور برای از بین بردن آفت استفاده کرد.
سوسک چوبخوار
این سوسک از جمله مهم ترین آفات درخت چنار به خصوص در سطح شهر تهران میباشد که لارو آن از ریشه و طوقه درخت تغذیه میکند. برای کنترل این آفت ابتدا رعایت اصول آبیاری و در نهایت کوددهی و جلوگیری از ایجاد زخم بر روی ساقه لازم است. این آفت اغلب درختان ضعیف را مورد حمله قرار میدهد.
هرس به موقع و قطع شاخه های آلوده بهترین روش مبارزه با این آفت است. جهت مبارزه فیزیکی با این آفت میتوان سوراخ های لاروی را به کمک مفتول از بین برد. مبارزه شیمیایی نیز از طریق سم پاشی انجام میشود.

زردی
یکی از بیماریهای فیزیولوژیکی مهم چنار زردی است که ابتدا روی برگهای جوان و سرشاخه ها ایجاد شده و از طرفی رگبرگها سبز و پارانشیم زرد است. از بین عوامل مختلف که باعث ایجاد کمبود آهن و کلروز در گیاهان میگردد، یکی قلیایی بودن خاک و زیادی آهک در آن و کمبود مواد آلی و عدم تهویه کافی ریشه ها میباشد و دیگری زیاد بودن مقدار یون بیکربنات در آب آبیاری ست که موجب کاهش قابلیت استفاده از آهن در خاک و غیر فعال شدن آن در گیاه میشود.

زنجرک
زنجرک تخم هایش را در فصل زمستان در زیر پوست سرشاخه های جوان(عموما یکساله) می گذارد. لارو ها در میانه فروردین ماه تا اواخر اردیبهشت از تخم خارج میشوند. حشرات در اواسط اردیبهشت ظاهر می گردند اما در تابستان از روی درختان مهاجرت کرده و به روی میزبان های دیگر میروند. آفت زنجرک باعث میشود برگ های درخت چنار رنگ پریده شده و سطح آن ها نقطه نقطه شود. همچنین با تغذیه از شیره گیاه مانع رشد طبیعی درخت میشود.
برای مبارزه با این آفت میتوان از سموم سیستمیک استفاده کرد. بدین ترتیب سم از طریق شیره درخت وارد بدن حشره شده و باعث مرگ آن میشود. از دیگر روش های معمول مبارزه با این آفت استفاده از شته کش هایی مانند مالاتیون و اتیون است.

کرم سفید ریشه
این حشره از ریشه و قسمت های سطحی چوب درخت تغذیه میکند. در اثر این آفت برگ های درخت بعد از مدتی زرد میشوند و حتی ممکن است در اثر از بین رفتن ریشه ها درخت سقوط کند. اولین قدم برای جلوگیری از آسیب درخت، جمع آوری و نابودی حشرات قبل از تخم گذاری است. حشره کامل قبل از گرم شدن هوا روی شاخه درخت ظاهر میشود اما غیرفعال است و به درخت آسیب نمیزند. با تکان دادن شاخه ها میتوان آن ها را از درخت دور کرد. برای مبارزه شیمیایی نیز می توان خاک درخت را با حشره کش اتیون آبیاری کرد. بهتر است این کار در مرداد ماه که لاروها از تخم خارج میشوند انجام شود.

نهالستان سعید زمانیان گوارشکی هر روزه آماده‌ی مشاوره و پاسخ به خریدارن حضوری و غیرحضوری ( تلفنی) است.

آدرس : مشهد – خین عرب – شهید طرح چی 39 – نهالستان و خزانه بزرگ سعید زمانیان گوارشکی با بیش از 500 هزار اصل نهال مثمر و غیر مثمر

تلفن روابط عمومی : 1 615 615 0915

تصاویری از خزانه سعید زمانیان گوارشکی - 1

تصاویری از خزانه سعید زمانیان گوارشکی -2

تصاویری از خزانه سعید زمانیان گوارشکی -3

تصاویری از خزانه سعید زمانیان گوارشکی -4

شاید به این مطالب علاقمند باشید

1 min read
1 min read
1 min read
1 min read